Често задавани въпроси

Мога ли да си закупя криптовалута директно през чужда борса по банков път?
Да, но банките в България не толерират директна покупко-продажбата на криптовалута от борса и рискуваш банковата ти сметка да бъде затворена. Сигурният вариант е да ползваш един от всички лицензирани български обменници за покупко-продажба на криптовалута с фиатна валута (левове, евро, долари), показани в този сайт, а след като вече притежаваш конкретна криптовалута, можеш лесно да я прехвърлиш на чужда борса, където обмяната между криптовалути е улеснена, имаш доста по-голям избор от криптовалути и таксите са по-малки. Препоръчваме най-голямата и известна световна криптоборса binance.com, а ако се регистрираш през нашия промо линк, получаваш и 10% отстъпка от всички сделки там.
Какво определя цената на биткойн и други валути?
Стойността на всичко се определя от търсенето и предлагането. Ако търсенето нараства по-бързо от предлагането, цената се повишава. Същият принцип на търсене и предлагане важи за криптовалутите. Колко на брой от всяка криптовалута има пусната в обръщение винаги е известна. Криптовалутите са търгуем актив, подобно на акциите, стоките, ценните книжа и така нататък. Може да провериш цената на всяка една криптовалута преди да направиш размяната.
Законни ли са биткойн и криптовалутите?
Живеем във времена, в които все повече регулации са насочени от държавите и правителствата към криптовалутите. Всяка една държава/юрисдикция определя рамките на законност и легалност на криптовалутите и конкретните действия, които може да правите с тях. В България криптовалутите не са забранени.
Как мога да си купя биткойн и други криптовалути?
Начините са купуване на криптовалути са няколко. Именно това е целта и мисията на cryptoborsi.bg - да информира своите потребители къде, кога, как и най-сигурно да направят покупка или продажба на криптовалути. Най-често криптовалутите могат да бъдат разменяни за валути като евро/долар/лев и обратното чрез сайтове, които се наричат крипто обменници/борси. В България това може да направите чрез няколкото обменника, които сме поставили на нашия сайт. Криптовалути може да обменяте и на определени места, на които има криптомати (подобни на банкомати, но за криптовалути). Последните често са с по-неизгоден курс купува/продава.
Безопасни ли са обменниците в България?
Силно ти препоръчваме да използваш компаниите с най-добър рейтинг на cryptoborsi.bg. Всичко е проверено, верифицирано и тествано от екипа ни.
Къде е най-добре да съхранявам криптовалутите си?
Можеш да съхраняваш криптовалутите си в хардуерен портфейл, софтуерен портфейл, както и в портфейлите на много крипто борси по света. За твоя сигурност е по-добре да преместиш криптовалутите си от портфейла на самите криптоборси в твой софтуерен или хардуерен такъв с private key, който само ти знаеш. Ние препоръчваме хардуерния портфейл на Ledger, който можеш да си закупиш от тук.
Какво е виртуална (крипто) валута ?

Криптовалута всъщност е част от алтернативните валути или по-конкретно цифровите валути. Наименованието идва от английски език: cryptocurrency, като това е единица базирана на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици валута. Критповалутите могат да бъдат използвани и като средство за размяна. Първата децентрализирана криптовалута в света през 2009 г става Биткойн.

Понятието „виртуална валута” (или криптовалута) няма определение в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) нито в друг нормативен акт.

Какво е блокчейн?
Ние от cryptoborsi.bg сме изключителни привърженици на блокчейн технологията и криптовалутите се базират именно на нея. Блокчейн представлява публичен архив, който всеки може да провери и види в реално време. Например въпросите кой, кога и каква част криптовалута е изпратил в даден момент от миналото. Криптовалутите и стоящата зад тях блокчейн технология, правят възможно прехвърлянето на стойност онлайн без нужда от посредник, като банка или друга финансова институция, която да одобри транзакцията. Блокчейн технологията е един „архив“ (често се срещат понятията „distributed ledger“ – в превод, „разпределен архив/дневник“.). Блокчейнът не се поддържа от никое частно лице или организация, включително банки и правителства. Идеята на блокчейна е да не е централизиран, а проверката, поддръжката и валидирането на транзакции са разпределени между всички участници в мрежата. Повечето криптовалути, включително Биткойн, Етериум и Лайткойн са базирани на блокчейн технология. Сигурността им е гарантирана от огромно количество изчислителна мощ, участваща в мрежите им. Възможността за публичен списък с транзакции, който не може да бъде променен е основополагаща за съществуването на криптовалутите, тъй като това позволява да се правят сигурни плащания без необходимостта от посредник, както вече уточнихме. Поради криптографския характер на тези мрежи плащанията с криптовалута често са по-сигурни от стандартните транзакции с кредитни или дебитни карти. Например, когато извършвате биткойн трансфер, не е необходимо да предоставяте никакви лични данни. Това означава, че практически няма риск финансовата ти информация да бъде компрометирана или твоята самоличност да бъде открадната. Блокчейн технологията също е толкова революционна, защото има много приложения извън криптовалутите. Използва се и за подобряване на точността на медицински архиви, оптимизиране на производство, борба с корупцията и още много други.
Какво е биткойн?
Биткойн е основно компютърен файл, който се съхранява в приложения наричани „цифров портфейл“(наричан още уолет) на смартфон или компютър. Всеки може да изпраща биткойн до твоя цифров портфейл, а ти можеш да изпращаш биткойн на други потребители по същия начин. Всяка отделна транзакция се записва в публичен списък, наречен блокчейн. Всеки уолет притежава биткойн адрес, на който и от който се изпращат биткойн.
Какво е виртуален портфейл (уолет)?
Биткойн уолет е вид цифров портфейл, използван за изпращане и получаване на биткойн. Аналогичен на физически портфейл. Въпреки това, вместо да съхранява физическа валута, уолетът съхранява криптографската информация, използвана за достъп до биткойн адреси и изпращане на транзакции. Някои биткойн уолети могат да се използват и за други криптовалути. Пример за това за уолетите, които поддържат етериум или аваланш мрежата (отделни и различни блокчейни от биткойна).
Биткойн уолетът е устройство или програма за държане и изпращане на биткойн. Биткойн уолетите съдържат частните ключове (наричани private key), необходими за подписване на биткойн транзакции. Всеки, който знае private key, може да контролира валутите, свързани с този адрес. Най-сигурните уолети са хардуерните (отделно устройство наричано леджър). Уеб (софтуерните) портфейли са най-малко сигурни. Един уолет може да се използва за множество криптовалути от един и различен вид.
Как функционира биткойн и блокчейн мрежата?
Блокчейна на биткойн е мрежа за плащания с равнопоставен достъп, която работи по криптографски (биткойн в случая) протокол. Потребителите изпращат и получават биткойн, чрез изпращане на цифрово подписани съобщения към мрежата с помощта на уолета си. Биткойн блокчейна изисква минимум 6 потвърждения за транзакция, за да бъде извършена тя и валидирана през биткойн протокола. При изпращане на биткойн на грешен адрес и изпълнени 6 потвърждения няма възможност за връщане назад и рестартиране на транзакцията.
За какво може да се използва биткойн и други криптовалути?
Първоначално криптовалутите и биткойн са разработени като цифрова форма на валута, за да се използват като пари. Може да използваш криптовалути във физически и онлайн магазини, които приемат криптовалути като плащане за стоки и услуги, а някои банкомати (криптомати) ви позволяват да ги теглиш като физически пари. Всяка държава/юрисдикция определя дали на нейната територия тези плащания за регулирани/законни. Криптовалутите се използват по-често като спекулативна, дългосрочна инвестиция, тъй като повечето хора нямат знания/време/възможности да търгуват на дневна база (дейли трейдинг).
Има ли риск от търговия с биткойн?
Рисковете от търговията с криптовалути са свързани основно с нейната волатилност. Те са високорискови и спекулативни и е важно да разбереш съществуващите рискове, преди да започнеш да търгуваш. Криптовалутите са нестабилни, може да има неочаквани промени в пазарните настроения, които да доведат до резки и внезапни движения в цената. Има и криптовалути, които са вързани към стойността на определена фиатна валута (американски долар, евро). Тези валути не се характеризират с волатилност, пример за такива валути са USDT и USDC.
Облагат ли се биткойн и криптовалутите с данъци?
Криптовалутите и биткойн се облагат с данъци, като е необходимо да се заплати "данък печалба" при налична такава. За България може да се информираш от директно от сайта НАП тук: https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/virtualni-valuti
Какво е сатоши?
Сатоши Накамото е създателят на Биткойн, а в негова чест сатоши се нарича най-малката част от Биткойн. Всеки биткойн е съставен от 100 милиона сатошита. Едно сатоши се изписва така : 0.00000001 BTC
Имат ли право сайтове за обмяна на биткойн и други криптовалути да ми изискват лични документи?
Да, имат право. В България, както и в повечето държава трябва да преминеш през процеса на KYC (процедура на валидиране на документите -лична карта или шофьорска книжка на потребителя). Разбира се, могат да бъдат изискани и допълнителни данни. Това, за което трябва да внимаваш е дали борсата/обменника е регистриран като администратор на лични данни. В cryptoborsi.bg не е необходимо да предоставиш лични документи за верификация.
Има ли физически офис за търговия с биткойн и други криптовалути?
В България можеш да се закупиш/продадеш криптовалути онлайн през всички компании показани на cryptoborsi.bg. Другия вариант е да използваш устройство за физическа размяна (криптомат).
Има ли машини, на които директно да закупя/продам биткойн?
Има такива машини и се наричат криптомати, за биткойн конкретно - битомати. Такива има, както в София, така и в други градове в страната.
Как да избера сайт/офис за търговия с биткойн и други криптовалути?
Това, което можем да ти препоръчаме е първо да се информираш за рейтинга на всички участници на пазара, направен на базата на ключови критерии и показатели от cryptoborsi.bg. След като избереш кой от предлагащите подобна услуга сайтове да използваш - просто кликваш на него и ще бъдеш пренасочен към конкретния сайт.
Как да избера най-добрите условия на пазара?
Cryptoborsi.bg е създаден именно с тази цел - прегледай внимателно информацията на сайта ни, курс купува/продава и със сигурност ще направиш най-добрия за теб избор. При нас са включени всички възможни варианти, комисиони и време за изпълнение на сделката.
Мога ли да си закупя криптовалута от чуждестранни фирми?
Може да направиш това, като внимателно провериш информацията относно курс купува/продава, както и всички комисионни свързани със сделката. Ние препоръчваме да го направиш като първо провериш през cryptoborsi.bg, защото всичко е описано и показано по удобен и лесен за възприемане начин.
Мога ли да търгувам и обменям криптовалути като юридическо и като физическо лице?
Може да обменяш и като ЮЛ и ФЛ, като е необходимо преди това да се запознаеш с установените законови рамки. За пример ще ти дадем - РАЗЯСНЕНИЕ № 94-00-144 от 16.10.2017 г. относно данъчно облагане на доходи от продажба на биткойн от физическо лице.
Къде мога да сигнализирам при опит за измама/кражба на криптовалути?
Към момента можем да насочим към най-близкото управление на МВР или номер 112 веднага щом имаш съмнения за измама.
Изпратих криптовалута на грешен адрес, какво да направя?
В различните видове валути има различна скорост на транзакциите и съответно различен начин за спиране на транзакцията. В общия случай, ако са минали необходимия брой потвърждения (например за биткойн те са 6) няма как да върнеш транзакцията и тя ще се изпълни при всички положения. Затова ние от cryptoborsi.bg препоръчваме да проверявате минимум 2 пъти адреса на който ще изпратите въпросните активи.
Нямам достъп до портфейла си, какво да направя?
За разлика от криптовалутите, повечето портфейли имат сайт/производител и имейл/чат на който може да се свържеш с тях. Това, което можем да ти препоръчаме е НИКОГА да не правиш скрийншот и файлове на private key или фразата за защита на портфейла ти. Ние винаги ги записваме на лист и поставяме на място където НИКОЙ няма достъп до тях.
Нов съм в криптовалутите, мога ли сам да търгувам и реализирам печалби?
Със сигурност можеш да реализираш печалби. Това, което ние от cryptoborsi.bg ще ти препоръчаме е ВИНАГИ да правиш първите си стъпки и трейдове с опитен в криптовалутите трейдър или посредник, защото така значително ще намалиш риска от загуба на твоите активи.
Мога ли да си закупя криптовалута от eToro, Revolut или друг брокер?
Да, но след покупка вие реално не притежавате криптовалутата, а получавате само дигитално потвърждение, че въпросният брокер е закупил валута от ваше име.